Percheziție la biroul președintelui Yoon în Coreea de Sud

Sursa imagine:
Poliţia sud-coreeană a percheziţionat biroul preşedintelui Yoon Suk Yeol miercuri, ca parte a investigaţiei asupra tentativei sale eşuate de impunere a legii marţiale pe 3 decembrie. Yoon, neaflat la birou în timpul raidului, este investigat pentru insurecţie şi are interdicţia de a părăsi ţara. Fostul ministru al Apărării, Kim Yong-hyun, a încercat să se sinucidă în detenţie, în timp ce şeful Poliţiei naţionale, Cho Ji-ho, a fost arestat. Parlamentul va vota sâmbătă o a doua moţiune de destituire a lui Yoon, după ce o primă încercare a eşuat pe 7 decembrie. Criza politică este profundă, cu întrebări asupra conducerii ţării şi proteste publice, inclusiv o grevă a metalurgiştilor. Comandantul Comandamentului de Război Special al Armatei a declarat că Yoon a ordonat trimiterea trupelor în parlament pentru a ”extrage” parlamentarii.
VREMEA
CURS VALUTAR
Alte Stiri
O criză politică majoră zguduie Coreea de Sud, în urma tentativei eşuate a preşedintelui Yoon de a impune legea marţială pe 3 decembrie. Agenţia de presă Yonhap anunţă că Yoon nu se afla la birou în timpul percheziţiilor, reşedinţa sa oficială fiind situată într-o locaţie separată.
Absenta sa din spaţiul public, de la cererea publică de scuze de sâmbătă, alimentează incertitudinea politică. Situaţia este agravată de arestarea unor figuri cheie din guvern şi armată, acuzate de implicare în evenimentele din 3 decembrie. Fostul ministru al Apărării, Kim Yong-hyun, a fost găsit de gardieni încercând să se sinucidă într-un centru de detenţie, folosindu-şi propria lenjerie intimă, conform declaraţiei lui Shin Yong-hae, şeful serviciilor corecţionale din cadrul Ministerului Justiţiei, în faţa comisiei parlamentare pentru Justiţie.
Deşi se afla sub observaţie medicală, viaţa sa nu este în pericol, a adăugat Shin. Kim, arestat sub acuzaţia de insurecţie după demisie, reprezintă o altă piesă importantă în acest puzzle politic complex. În aceeaşi zi, miercuri, şeful Poliţiei Naţionale, Cho Ji-ho, a fost arestat, fiind acuzat de Yonhap de mobilizarea poliţiei pentru a bloca accesul parlamentarilor în Parlament, în urma declarării stării de asediu de către preşedinte. Preşedintele Yoon, el însuşi investigat penal pentru insurecţie şi cu interdicţie de a părăsi ţara, rămâne, deocamdată, nearestat şi neinculpat.
Lipsa lui din viaţa publică şi neclaritatea cu privire la cine conduce efectiv ţara amplifică această criză. Biroul lui Yoon a declarat marţi că nu are ”nicio poziţie oficială” cu privire la această întrebare crucială.
Această incertitudine a dus la intensificarea tensiunilor politice, principalii actori politici fiind nevoiţi să reacţioneze. Principalul partid de opoziţie, anunţă un al doilea vot de destituire a preşedintelui Yoon, programat pentru sâmbătă. Unii membri ai Partidului Puterii Poporului (PPP), chiar din interiorul partidului preşedintelui, susţin moţiunea de cenzură, care a eşuat anterior pe 7 decembrie.
”Trenul punerii sub acuzare a părăsit peronul. Nu va exista nicio modalitate de a-l opri”, a subliniat liderul PD, Lee Jae-myung, la o reuniune a partidului, subliniind gravitatea situaţiei şi lipsa de speranţă pentru preşedinte. Evenimentele din 3 decembrie au marcat un punct culminant al crizei.
Parlamentarii, inclusiv unii membri ai PPP, au ignorat barierele de securitate pentru a vota anularea stării de asediu impuse de Yoon, un vot respectat de preşedinte câteva ore mai târziu. După apariţia sa la televizune, sâmbătă, pentru a-şi cere scuze public, Yoon a dispărut din spaţiul public.
Liderul PPP, Han Dong-hoon, a afirmat că prim-ministrul Han Duck-soo va asigura conducerea interimară a statului, în timp ce partidul explorează o cale ”ordonată” pentru demisia preşedintelui. Legitimitatea constituţională a acţiunilor preşedintelui Yoon este contestată de partidele de opoziţie şi de anumiți experți juridici, amplificând şi mai mult criza. Mărturiile din faţa comisiilor parlamentare adaugă gravitate situației.
Kwak Jong-geun, comandantul Comandamentului de Război Special al Armatei, a declarat marţi că a primit ordin direct de la Yoon, pe 3 decembrie, să trimită trupe în parlament pentru a ”sparge uşa” şi a ”extrade” parlamentarii. Acelaşi ordin a fost atribuit şi fostului ministru al Apărării, Kim, de către ofiţeri militari.
Toate aceste declarații şi acţiuni conturează o imagine tulbure a situaţiei politice actuale din Coreea de Sud, cu implicații potențial grave pentru stabilitatea ţării. .