NATO: Simulări nucleare majore, cu sute de avioane și mii de militari
VREMEA
CURS VALUTAR
Alte Stiri
Premierul olandez Mark Rutte a subliniat necesitatea consolidării apărării NATO într-o lume marcată de incertitudine, exprimând încrederea că alianța este pregătită și capabilă să facă față oricărei amenințări. Declarația sa a venit în urma unor întâlniri cu premierul britanic Keir Starmer și cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski, evenimente care au subliniat contextul geopolitic actual.
Rutte a anunțat o serie de exerciții militare care vor avea loc în Marea Britanie, Marea Nordului, Belgia și Țările de Jos, concentrându-se pe consolidarea capacității de răspuns a NATO. Exercițiile, ce vor dura aproximativ două săptămâni, nu vor implica utilizarea de arme de luptă, dar vor simula misiuni cu avioane militare care transportă focoase nucleare americane.
Cu toate că exercițiile vor include scenarii cu focoase nucleare, Rutte a transmis un mesaj clar de reasigurare, îndemnând Occidentul să nu cedeze presiunii amenințărilor nucleare ale Rusiei. El a subliniat că aliații NATO nu percep un risc direct de utilizare a armelor nucleare.
"Într-o lume incertă, este vital să ne testăm apărarea și să o consolidăm, astfel încât adversarii noștri să știe că NATO este pregătită și capabilă să răspundă oricărei amenințări", a declarat Rutte. .
Vladimir Putin, liderul Rusiei, a anunțat o extindere a condițiilor în care este pregătit să utilizeze arme nucleare. Această declarație a stârnit îngrijorare la nivel global, alimentând temerile legate de o escaladare a conflictului din Ucraina.
Însă, o perspectivă optimistă a fost oferită de Volodimir Horbulin, prim-vicepreședinte al Academiei Naționale de Științe a Ucrainei și șeful Consiliului de Supraveghere al Institutului Ucrainean pentru Studii de Securitate. În cadrul unui interviu acordat presei ucrainene, Horbulin a subliniat potențialul tehnologiilor moderne de a transforma armele nucleare în amenințări ale trecutului.
El a explicat: "Pot exista condiții în care, datorită tehnologiilor avansate, armele nucleare vor deveni învechite, iar epoca nucleară va dispărea în istorie. Aceste condiții sunt legate de dezvoltarea tehnologiilor moderne de interceptare cu rază lungă de acțiune — cele care vizează în mod preventiv focoasele nucleare, făcând amenințarea folosirii lor la fel de periculoasă pentru țara care le posedă, ca și pentru națiunea atacată." Potrivit lui Horbulin, progresele înregistrate deja în crearea unei astfel de tehnologii oferă speranță pentru o eventuală neutralizare a amenințării nucleare.
El a menționat și un eveniment recent care ar putea semnala această schimbare: "Autodistrugerea simbolică, poate chiar epocală, a jucăriei preferate a lui Putin – racheta Sarmat." Această "autodistrugere" simbolică ar putea fi interpretată ca un semn că și Rusia se confruntă cu provocări tehnologice semnificative, deschizând o ușă către o lume mai sigură, una în care amenințarea nucleară ar putea deveni un relicvă a trecutului. .