top of page

MApN infirmă o campanie de dezinformare recentă în România

16 decembrie 2024 la 00:25:30

 MApN infirmă o campanie de dezinformare recentă în România

Sursa imagine:

InfoRadar combate dezinformațiile online care prezintă apărarea României ca fiind amenințată de aliați. Statutul de membru NATO, spun ei, oferă garanții maxime pentru suveranitatea națională. Ministerul Apărării Naționale clarifică legile privind controlul spațiului aerian și desfășurarea misiunilor militare, respingând acuzațiile de trădare națională legate de integrarea spațiului aerian în sistemul NATO. Se subliniază că dislocarea de aeronave aliate în România, precum detașamentul spaniol de F-18 Hornet la Mihail Kogălniceanu, și a unor aeronave românești în misiuni NATO (ex: Lituania în 2007 și 2023), întărește apărarea, fără a afecta suveranitatea. Dezinformațiile sunt atribuite unor actori care urmăresc subminarea încrederii în instituțiile naționale și NATO.

VREMEA

CURS VALUTAR

Alte Stiri

Recent, InfoRadar a semnalat o campanie coordonată de dezinformare, amplificată pe platformele digitale şi în anumite publicaţii online, care vizează distorsionarea prevederilor articolului 7 din proiectul Legii privind controlul utilizării spaţiului aerian naţional. Această campanie manipulatoare prezintă, în mod fals, integrarea spaţiului aerian românesc în sistemul NATO ca un act de trădare a intereselor naţionale.


InfoRadar infirmă categoric această interpretare tendenţioasă, subliniind că gestionarea comună a spaţiului aerian în cadrul NATO este o componentă esenţială a apărării colective, conform Tratatului de la Washington. Colaborarea între statele membre, prin integrarea capabilităţilor defensive, nu afectează cu absolut nimic suveranitatea naţională a niciunei ţări participante.


Dimpotrivă, acest sistem optimizează utilizarea resurselor şi asigură o apărare mult mai eficientă împotriva oricăror ameninţări. Pentru a ilustra acest fapt, Ministerul Apărării aminteşte de participarea activă a Forţelor Aeriene Române la misiuni NATO. În 2007, patru avioane MiG-21 LanceR şi 67 de militari au fost dislocaţi la Baza Aeriană Šiauliai, Lituania, pentru misiuni de poliţie aeriană sub comandă NATO.


În 2023, acest angajament s-a repetat, cu patru F-16 şi 100 de militari. Aceste detaşamente, prin rotaţie cu forţele aeriene ale altor state membre, au protejat spaţiul aerian al Ţărilor Baltice fără a compromite suveranitatea acestora.


Analog, România găzduieşte, la rândul său, detaşamente de forţe aeriene aliate, cu aeronave de luptă şi echipamente de apărare aeriană sau de radiolocaţie, care acţionează sub comandă NATO, suplimentând misiunile de poliţie aeriană executate de Forţele Aeriene Române sub comandă naţională. Un exemplu concret este prezenţa, în prezent, la Baza 57 Aeriană „Căpitan Aviator Constantin Cantacuzino” de la Mihail Kogălniceanu, a unui detaşament spaniol format din aproximativ 150 de militari (piloţi şi personal tehnic) şi opt aeronave F-18 Hornet.


Aceste misiuni, desfăşurate în conformitate cu procedurile de integrare a spaţiului aerian NATO, aplicate pe întreg teritoriul alianţei, au ca scop întărirea capacităţii de reacţie la orice ameninţare la adresa securităţii spaţiului aerian comun şi nu afectează suveranitatea naţională a niciunei ţări membre. Decizia de a disloca detaşamente de forţe aeriene aliate în România a fost luată în 2014, la Summit-ul din Ţara Galilor, ca răspuns direct la acţiunile agresive ale Federaţiei Ruse în Ucraina, culminând cu anexarea ilegală a Peninsulei Crimeea. InfoRadar subliniază faptul că răspândirea de informaţii false cu privire la acest subiect nu face decât să submineze securitatea naţională, prezentând în mod eronat măsurile de apărare ale României şi ale NATO ca acte de trădare.


Aceste campanii de dezinformare, uneori orchestrate chiar de actori statali cu interese ostile suveranităţii României şi NATO, urmăresc inducerea panicii şi erodarea încrederii în instituţiile naţionale de securitate. Atacul asupra cooperării NATO, prin dezinformare şi manipulare, reprezintă o încercare clară de subminare a suveranităţii şi securităţii naţionale.


„O astfel de interpretare este falsă!”, declară InfoRadar, remarcând că aceste acţiuni constituie o ameninţare gravă la adresa stabilităţii şi securităţii naţionale. .


Mai Multe Stiri

https://s2.ziareromania.ro/?mmid=7961156a7b9f80a0a3

"Danimal" sfidează Australia: "Facturile și vacanțele mele sunt plătite de voi!"

Citeste in continuare...

https://media.stiripesurse.ro/image/202403/w800/media-171185302765634800.png

Papa Francisc: Accident domestic, mână rănită

Citeste in continuare...

https://media.stiripesurse.ro/image/202408/w1200/media-172346149710269400.jpg

Terapie inovatoare: Copiii autiști beneficiază de un proiect unic în România – teatru senzorial

Citeste in continuare...

Urmareste-ne pe:

  • Facebook
  • Instagram

Contact

Aboneaza-te la newsletterul nostru

Multumim - Te tinem la curent!

banner no bg.png
new logo with bg.png

©2024 by PlusMediaNews

bottom of page