top of page

Italia a transferat un prim contingent de migranți în Albania, în baza unui plan controversat de procesare a cererilor de azil în străinătate.

15 octombrie 2024 la 07:56:22

 Italia a transferat un prim contingent de migranți în Albania, în baza unui plan controversat de procesare a cererilor de azil în străinătate.

Sursa imagine:

Italia şi Ungaria doresc extinderea numărului de „hub-uri de returnare” în ţări din afara UE.

VREMEA

CURS VALUTAR

Alte Stiri

Autoritățile italiene au precizat că migranții ce vor fi returnați în Albania provin exclusiv din state considerate sigure de Italia. Această listă, care a fost extinsă recent, include în prezent 21 de țări, printre care se numără Bangladesh, Egipt, Coasta de Fildeș și Tunisia.


Anul trecut, un număr semnificativ de 56.588 de migranți au ajuns în Italia din aceste state considerate sigure. Conform acordului încheiat între Italia și Albania, numărul maxim de migranți care pot fi trimiși anual în Albania din statele de pe lista celor sigure este de 36.000.


Această limită impune o restricție considerabilă asupra posibilității migranților de a obține azil în Italia. Odată ajunși în Albania, migranții trimiși de Italia vor fi transferați la centrul de înregistrare din portul Shëngjin. Ulterior, vor fi mutați la o distanță de aproximativ 20 de kilometri, la fosta bază militară Gjadër, unde vor aștepta verdictul cu privire la cererile lor de azil. .


Conform unor surse din interior, familiarizate cu procedurile și care au solicitat anonimatul, procesarea cererilor de azil în noul centru albanez ar putea dura până la patru săptămâni. Pentru cei care nu vor obține azil, au fost amenajate celule special dedicate în cadrul centrului.


Operațiunea de gestionare a fluxului migratoriu dinspre Italia spre Albania este una de amploare, cu peste 300 de soldați, medici și judecători italieni implicați. Asistăm la o mobilizare semnificativă a resurselor umane din partea Italiei, ceea ce subliniază gravitatea situației și necesitatea unor soluții rapide și eficiente. Acordul semnat în noiembrie 2023 de Giorgia Meloni și Edi Rama, premierul albanez, a stârnit controverse și critici din partea ONG-urilor pentru drepturile omului.


Această critică se axează pe riscul de a genera un nou val de încălcări ale drepturilor fundamentale ale migranților, pe fondul unor condiții precare de detenție și a lipsei de garanții legale. În paralel, Albania, aspirând la aderarea la Uniunea Europeană, caută să consolideze relațiile cu statele membre și să demonstreze capacitatea de a gestiona problemele migratorii în conformitate cu standardele europene.


Italia, alături de Ungaria, a propus o extindere a principiului la scară europeană, prin crearea unor „hub-uri de returnare”. Aceste centre ar servi drept puncte de tranzit pentru migranții ilegali, urmând a fi retrimise în țări din afara UE.


O propunere în acest sens va fi dezbătută la summitul european din 25 și 26 octombrie 2023, la Bruxelles. Această inițiativă generează noi controverse și dezbateri, ridicând întrebări privind eficacitatea și etica unor astfel de politici de returnare.


.


Mai Multe Stiri

https://s2.ziareromania.ro/?mmid=7961156a7b9f80a0a3

"Danimal" sfidează Australia: "Facturile și vacanțele mele sunt plătite de voi!"

Citeste in continuare...

https://media.stiripesurse.ro/image/202403/w800/media-171185302765634800.png

Papa Francisc: Accident domestic, mână rănită

Citeste in continuare...

https://media.stiripesurse.ro/image/202408/w1200/media-172346149710269400.jpg

Terapie inovatoare: Copiii autiști beneficiază de un proiect unic în România – teatru senzorial

Citeste in continuare...

Urmareste-ne pe:

  • Facebook
  • Instagram

Contact

Aboneaza-te la newsletterul nostru

Multumim - Te tinem la curent!

banner no bg.png
new logo with bg.png

©2024 by PlusMediaNews

bottom of page