DNA: Aproape 50 de milioane de lei prejudiciu într-un dosar privind nereguli în transportul alternativ de persoane

Sursa imagine:
DNA a dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi reţinerea pentru 24 de ore, începând cu 03 decembrie 2024, a trei persoane care coordonau societăţi de transport alternativ, pentru evaziune fiscală în formă continuată. Alţi trei inculpaţi sunt sub control judiciar pentru 60 de zile. În perioada februarie 2023 – martie 2024, ar fi produs un prejudiciu de peste 49 milioane de lei, prin nedeclararea veniturilor şi plata la negru a salariilor a peste 1000 de şoferi, folosind contracte de comodat. Mecanismul implica înfiinţarea de societăţi, obţinerea autorizaţiilor ARR, şi retragerea banilor de la bancomat după plata şoferilor. Un inculpat ar fi cumpărat bunuri de lux din profit. Cei trei reţinuţi au fost prezentaţi Tribunalului Bucureşti cu propunere de arestare preventivă. Ancheta continuă pentru alte opt persoane.
VREMEA
CURS VALUTAR
Alte Stiri
Ancheta DNA a scos la iveală o amplă schemă de evaziune fiscală pusă la punct de şase indivizi, prin intermediul unor societăţi fictive de transport alternativ de persoane. Mecanismul infracţional, meticulos construit, a implicat peste 1000 de şoferi şi se baza pe două componente principale: omisiunea înregistrării a 10 societăţi comerciale în evidenţa contabilă şi nedeclararea veniturilor către organele fiscale.
Această lipsă de transparenţă contabilă era completată de plata salariilor la negru, ascunsă prin simularea unor contracte de comodat între şoferi şi societăţile fantomă. În detaliu, metoda funcţiona astfel: după recrutarea şoferilor, aceştia erau obligaţi să încheie contracte de comodat, cedând gratuit autoturismele către societăţile controlate de inculpaţi.
Acest artificiu juridic permitea obţinerea autorizaţiilor necesare de la Autoritatea Rutieră Română (ARR) şi înscrierea pe platformele de ride-sharing. După începerea activităţii, inculpaţii, care deţineau controlul asupra societăţilor, reţineau un comision consistent, cuprins între 8% şi 12%, din încasările de pe platformele de ride-sharing.
Restul sumelor erau virate şoferilor, sub formă de indemnizaţii care, datorită lipsei contribuţiilor salariale, depăşeau cu mult nivelul legal. Ulterior, inculpaţii, fie coordonatori, fie administratori ai societăţilor, retrageau de la bancomat sumele rămase, apropriindu-şi-le ilegal.
Acest ciclu infracţional se repeta, fiecare societate fiind abandonată imediat ce intra în vizorul organelor fiscale, activitatea fiind apoi mutată pe o altă societate nou înfiinţată. "În perioada menţionată, au fost înfiinţate mai multe societăţi de transport alternativ de persoane care, sub controlul şi coordonarea celor şase inculpaţi, ar fi ajuns să colaboreze cu peste 1000 de şoferi. (...) După ce erau plătite sumele cuvenite şoferilor, inculpaţii – coordonatori sau administratori de drept ai societăţilor comerciale, retrăgeau sumele rămase de la bancomat, însuşindu-şi aceste sume de bani.
Activitatea se desfăşura în această modalitate până când societatea intra în atenţia organelor fiscale, după care, activitatea era mutată pe altă societate”, a transmis DNA, descriind cu exactitate modul de operare. Prejudiciul rezultă atât din neînregistrarea societăţilor şi nedeclararea veniturilor, cât şi din plata nefiscalizată a salariilor. Unul dintre inculpaţi, folosind banii obţinuţi prin această metodă, a achiziţionat bunuri de lux, inclusiv automobile şi imobile, şi a investit în alte societăţi comerciale unde deţine calitatea de acţionar.
Miercuri, trei dintre inculpaţi au fost prezentaţi Tribunalului Bucureşti cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile. Cercetările continuă şi faţă de alte opt persoane implicate în această amplă reţea de evaziune fiscală. .