Descinderi în forță în Republica Moldova: Apropiații lui Ilan Șor, reținuți de mascați pentru fraudă electorală

Sursa imagine:
Kremlinul a propus candidați.
VREMEA
CURS VALUTAR
Alte Stiri
În mai multe dosare penale deschise pentru finanțarea ilegală a partidelor și coruperea electorală, s-au desfășurat atât percheziții, cât și arestări. Această acțiune a fost declanșată în urma declarațiilor unor persoane care au recunoscut că au acceptat bani în schimbul voturilor și care acum colaborează cu ancheta.
Procurorii au confirmat că investighează cazuri specifice de corupție electorală, acuzând implicarea unor persoane în campanii electorale anterioare. Un aspect important este implicarea unor martori cheie care au oferit informații relevante despre modul în care s-au desfășurat operațiunile de cumpărare de voturi, furnizând dovezi concrete cu privire la implicarea unor politicieni și partide politice. .
În Republica Moldova, zeci de cetățeni au fost amendați pentru că au acceptat mită electorală, susținând Kremlinul. Centrul Național Anticorupție (CNA) a anunțat că a aplicat amenzi de peste 2 milioane de lei moldovenești, echivalentul a peste 103.000 de euro.
CNA investighează în prezent aproximativ 1.000 de cazuri de corupere electorală pasivă, conform art. 47 prim Cod Contravențional.
Instituția subliniază că persoanele care se autodenunță sau contribuie la descoperirea infracțiunii pot scăpa de răspunderea penală. CNA reamintește că cei care oferă bani pentru a influența rezultatele unui scrutin riscă o pedeapsă de la un an până la 5 ani de închisoare și o amendă de peste 50.000 de lei.
Finanțarea ilegală a partidelor politice din surse interzise se pedepsește cu până la 6 ani de închisoare și o amendă de peste 67.000 de lei. „Pentru asigurarea recuperării prejudiciului, instituțiile de drept pot aplica sechestru pe bunurile persoanei”, a declarat CNA. Această acțiune de combatere a corupției electorale vine în contextul susținerii din partea Kremlinului a unor candidați pentru alegerile prezidențiale din 20 octombrie 2023.
Rețeaua oligarhului fugar Ilan Șor ar fi finanțat campaniile a patru candidați susținuți de Kremlin: Alexandr Stoianoglo, Vasile Tarlev, Irina Vlah și Victoria Furtună. Informația provine din discuții descoperite într-un chat de pe Telegram, găsite pe unul dintre telefoanele confiscate în timpul perchezițiilor la reprezentanții Blocului Victorie.
Blocul Victorie/ Pobeda este format din patru partide controlate de Ilan Șor: Șansă, Renaștere, Forța de Alternativă și de Salvare a Moldovei și Victorie. Ilan Șor, considerat principalul instrument al Kremlinului pentru destabilizarea Republicii Moldova, s-a refugiat la Moscova în luna februarie 2023, evadând de justiția din Chișinău.
În luna aprilie 2023, Ilan Șor a fost condamnat la 15 ani de închisoare pentru fraudă bancară. El a fugit din Republica Moldova în 2019, când Partidul Democrat din Moldova (PDM), formațiunea oligarhului fugar Vladimir Plahotniuc, a părăsit guvernarea.
.
Informații din discuții private descoperite într-un chat Telegram, găsit pe unul dintre telefoanele confiscate în timpul perchezițiilor efectuate la reprezentanții Blocului Victorie, sugerează o campanie masivă de cumpărare de voturi în primul tur al alegerilor prezidențiale din 20 octombrie 2020. Conform datelor obținute, rețeaua oligarhului fugar Ilan Șor ar fi alocat resurse semnificative pentru a susține patru candidați considerați apropiați Kremlinului: Alexandr Stoianoglo, Vasile Tarlev, Irina Vlah și Victoria Furtună.
Blocul Victorie, o coaliție formată din patru partide controlate de Șor – Șansă, Renaștere, Forța de Alternativă și de Salvare a Moldovei și Victorie – s-a poziționat ca un instrument strategic al Kremlinului în destabilizarea Republicii Moldova. Ilan Șor, considerat principalul agent al Moscovei în această operațiune, se află sub urmărire penală în Republica Moldova din luna februarie 2023 și se ascunde la Moscova.
În luna aprilie 2023, Ilan Șor a fost condamnat la 15 ani de închisoare pentru fraudă bancară, sentință pronunțată în absența sa. El a părăsit Republica Moldova în 2019, în contextul în care Partidul Democrat din Moldova (PDM), condus de oligarhul fugar Vladimir Plahotniuc, a pierdut puterea.
Investigația relevă o schemă complexă de manipulare electorală, orchestrată de Ilan Șor, cu scopul de a influența rezultatul alegerilor prezidențiale din 2020 în favoarea candidaților pro-Kremlin. .