Criză bugetară: Salarii și pensii înghețate, angajări limitate la stat, finanțare redusă pentru partide

Sursa imagine:
Textul rephrazat Profesorii și studenții vor beneficia de reduceri.
VREMEA
CURS VALUTAR
Alte Stiri
Proiectul de ordonanță de urgență ce urmează a fi adoptat conține o serie de măsuri drastice de austeritate care afectează numeroase categorii de personal și instituții publice din România. Una dintre prevederile cheie este înghețarea completă a sporurilor și compensarea orelor suplimentare exclusiv prin timp liber, eliminând astfel posibilitatea plății acestora.
Această măsură afectează practic toți angajații din sectorul public, care vor fi nevoiți să-și compenseze munca suplimentară cu zile libere, fără o recompensă financiară adițională. În plus, anul 2025 va aduce și alte reduceri semnificative de beneficii. Tichetele de vacanță sunt eliminate complet, acordându-se doar tichete de creșă.
Instituțiile publice finanțate din surse proprii nu vor mai putea acorda premii sau bonusuri angajaților, afectând considerabil motivația și recunoașterea performanțelor individuale. Pentru personalul militar, polițiști, polițiști de penitenciare și personalul civil din instituțiile publice de apărare, ordine publică și securitate națională, proiectul prevede nu doar eliminarea decontării serviciilor turistice pentru concediul de odihnă din 2025, ci și înghețarea nivelului compensației pentru chirie.
Această măsură afectează direct bunăstarea financiară a acestor categorii de angajați, care se vor confrunta cu costuri crescute de viață fără o compensație corespunzătoare. Angajările în instituțiile publice vor fi drastic reduse, fiind permise doar pentru posturile unice vacante, cu excepții extrem de limitate. Se va permite angajarea pentru 15% din posturile vacante după intrarea în vigoare a ordonanței, excluzând însă posturile de conducere.
Această restricție stringentă are ca scop controlul cheltuielilor cu salariile și prevenirea creșterii acestora. De asemenea, ajutoarele și indemnizațiile pentru pensionare sau trecerea în rezervă sunt eliminate pentru anul 2025.
Indemnizațiile pentru veterani, văduvele de război, foștii deținuți politici, revoluționarii din 1989 și altele sunt plafonate la nivelul lunii decembrie 2024, la fel și rentele viagere ale sportivilor și indemnizațiile de merit. Măsurile de austeritate afectează și finanțarea partidelor politice, subvenția acestora fiind redusă semnificativ, de la minimum 0,01% și maximum 0,04% din PIB la minimum 0,005% și maximum 0,01% din PIB. Pensiile speciale, inclusiv cele ale magistraților și foștilor parlamentari, nu vor fi indexate în 2025 cu rata medie a inflației.
În plus, indemnizația pentru concediul medical va fi redusă de la 75% la 65% din salariu. Educația este, de asemenea, afectată de aceste măsuri: bursele studenților vor fi plafonate la nivelul din decembrie 2024, profesorii nu vor mai primi prima de carieră didactică, iar studenții vor beneficia de tarif redus la tren doar pe ruta domiciliu-locul de studiu. În final, statul nu va mai suporta costurile de repatriere a cetățenilor români decedați în străinătate în 2025, Ministerul de Externe utilizând doar veniturile din taxe consulare pentru situații excepționale. .
Proiectul de ordonanță de urgență impune o serie de măsuri drastice de austeritate bugetară, afectând numeroase categorii de salariați și beneficiari ai unor prestații sociale. În ceea ce privește remunerația personalului din sectorul public, se constată o înghețare a sporurilor, compensarea orelor suplimentare urmând să se facă exclusiv prin timp liber, eliminându-se plata acestora.
Beneficiile extrasalariale sunt, de asemenea, drastic reduse: tichetele de vacanță sunt eliminate în 2025, singura excepție fiind tichetele de creșă. Instituțiile publice cu finanțare proprie nu vor mai putea acorda premii sau bonusuri angajaților.
Mai mult, "Pentru concediul de odihnă aferent anului 2025, personalul militar, polițiștii, polițiștii de penitenciare și personalul civil din instituțiile publice de apărare, ordine publică și securitate națională nu beneficiază de decontarea serviciilor turistice", conform prevederilor proiectului. Compensația pentru chirie este de asemenea înghețată pentru această categorie de personal. Angajările în sectorul public sunt drastic restricționate, fiind permise doar concursuri pentru posturi unice vacante.
Excepțional, se admite angajarea pentru 15% din posturile vacante după intrarea în vigoare a ordonanței, cu excluderea explicită a posturilor de conducere și cu condiția ca această măsură să nu implice creșterea bugetului pentru salarii. Ajutoarele și indemnizațiile pentru pensionare sau trecerea în rezervă sunt eliminate în 2025.
De asemenea, sunt plafonate la nivelul lunii decembrie 2024 diverse indemnizații acordate de stat pentru veterani și văduve de război, foști deținuți politici, revoluționari din 1989 etc., inclusiv rentele viagere ale sportivilor și indemnizațiile de merit. Subvențiile pentru partidele politice vor fi reduse semnificativ, de la un interval de 0,01%-0,04% din PIB la 0,005%-0,01% din PIB. Pensiile speciale, inclusiv cele ale magistraților și foștilor parlamentari, nu vor fi indexate cu rata medie a inflației în 2025.
Concediul medical va fi remunerat cu doar 65% din salariu, față de 75% în prezent. Măsurile de austeritate afectează și sistemul educațional: bursele studenților sunt plafonate la nivelul lunii decembrie 2024, iar profesorii nu vor mai primi prima de carieră didactică în 2025. Studenții vor beneficia de tarife reduse la tren doar pe ruta domiciliu-locul de studiu.
Cheltuielile statului pentru repatriere cetățenilor români decedați în străinătate sunt suspendate, Ministerul de Externe putând utiliza doar veniturile din taxe consulare în situații excepționale. În final, ordonanța prevede întărirea disciplinei financiare în cadrul agenților economici cu participare majoritară statală sau a unităților administrativ-teritoriale. .
Ordonanța de urgență adoptată conține o serie de prevederi drastice menite să consolideze disciplina financiară și să reducă cheltuielile bugetare. Un aspect central îl reprezintă înghețarea angajărilor în sectorul public, cu excepția cazurilor strict justificate de necesitatea ocupării unor posturi vacante unice.
Se permite o derogare limitată, ce admite angajarea pentru maximum 15% din posturile vacante ulterioare intrării în vigoare a ordonanței, excluzând însă posturile de conducere. Este imperativ ca aceste angajări să nu implice creșterea masei salariale în instituțiile respective.
De asemenea, se elimină ajutoarele și indemnizațiile pentru ieșirea la pensie sau trecerea în rezervă în anul 2025. Măsurile de austeritate se extind și asupra unor categorii sociale vulnerabile. Indemnizațiile acordate veteranilor și văduvelor de război, foștilor deținuți politici, revoluționarilor din 1989 etc., vor fi plafonate la nivelul lunii decembrie 2024.
Aceeași restricție se aplică și pentru rentele viagere ale sportivilor și indemnizațiile de merit. Se reduce considerabil și subvenția acordată partidelor politice, de la un interval de minimum 0,01% și maximum 0,04% din PIB, la un nou interval cuprins între minimum 0,005% și maximum 0,01% din PIB. Pensiile speciale, inclusiv cele ale magistraților și foștilor parlamentari, nu vor beneficia de indexare cu rata medie a inflației în 2025.
Pentru a reduce cheltuielile cu concediile medicale, Guvernul a decis scăderea procentului din salariu primit de angajați în această perioadă, de la 75% la 65%. Sectorul educațional este, de asemenea, afectat de aceste măsuri de austeritate. Bursele studențești vor fi plafonate la nivelul lunii decembrie 2024, iar profesorii nu vor mai primi prima de carieră didactică în anul 2025.
Studenții vor beneficia de tarife reduse la transportul feroviar doar pe ruta dintre domiciliu și orașul universitar. Cheltuielile statului cu repatriere cetățenilor români decedați în străinătate vor fi suspendate începând cu anul viitor. Ministerul Afacerilor Externe va putea utiliza exclusiv veniturile din taxe consulare pentru astfel de situații excepționale. În încheiere, ordonanța prevede consolidarea disciplinei financiare în cadrul agenților economici la care statul sau unitățile administrativ-teritoriale dețin participații majoritare, vizând un control mai strict al cheltuielilor și o gestionare responsabilă a resurselor publice. .
Anul viitor va aduce o serie de modificări economice importante, afectând diverse categorii sociale. În ceea ce privește sistemul educațional, se impune o înghețare a burselor studențești la valoarea din decembrie 2024.
Această măsură de austeritate se extinde și asupra profesorilor, cărora le va fi suspendată prima de carieră didactică. Beneficiile pentru studenți se vor limita, de asemenea, la un tarif redus pentru călătoriile cu trenul, valabil doar pe ruta dintre localitatea de domiciliu și orașul unde își desfășoară studiile.
Astfel, se elimină posibilitatea utilizării acestui avantaj pe alte trasee. O altă decizie drastică vizează suspendarea pentru anul viitor a legii privind suportarea de către stat a cheltuielilor de repatriere a cetățenilor români decedați în străinătate. Această responsabilitate va reveni, în mod excepțional și în situații cu totul deosebite, Ministerului de Externe, care va putea utiliza doar veniturile obținute din taxe consulare pentru a acoperi aceste costuri.
Această modificare impune o limitare semnificativă a resurselor disponibile pentru repatriere, sugerând o prioritizare strictă a cazurilor. În fine, se preconizează o serie de măsuri menite să consolideze disciplina financiară în cadrul agenților economici unde statul sau unitățile administrativ-teritoriale dețin majoritatea acțiunilor. Această inițiativă urmărește o mai bună gestionare a resurselor publice și o creștere a transparenței financiare în aceste entități.
Măsurile concrete care vor fi implementate pentru atingerea acestui obiectiv rămân însă deocamdată nespecificate. .