top of page

Coreea de Sud: Confruntări violente blochează arestarea președintelui - VIDEO

4 ianuarie 2025 la 05:20:47

 Coreea de Sud: Confruntări violente blochează arestarea președintelui - VIDEO

Sursa imagine:

Adâncirea crizei politice este evidentă.

VREMEA

CURS VALUTAR

Alte Stiri

Tensiunea politică din Coreea de Sud a atins cote maxime în urma tentativei președintelui Yoon de impunere a legii marțiale la începutul lunii decembrie. Această acțiune fulgerătoare, deși de scurtă durată, a generat un val de proteste și a zdruncinat profund stabilitatea scenei politice naționale.


Impactul a fost devastator: parlamentul, dominat de opoziție, a inițiat imediat procedura de destituire, suspendându-l pe Yoon din funcție. Acuzațiile de abuz de putere și incitare la insurecție planează greu asupra președintelui, condu-când la o investigație amplă și riguroasă din partea autorităților.


Refuzul repetat al lui Yoon de a se prezenta la interogatoriu, de trei ori consecutiv, a intensificat presiunea și a determinat un tribunal din Seul să emită un mandat de arestare pe numele său. Această decizie fără precedent l-ar fi transformat pe Yoon în primul președinte în funcție din istoria Coreei de Sud arestat, o situație fără precedent care subliniază gravitatea acuzațiilor și a crizei politice actuale.


Atmosfera este extrem de încărcată. De vineri dimineață, un dispozitiv masiv de securitate a fost amplasat în jurul reședinței prezidențiale din centrul Seulului.


Prezența impunătoare a numeroase furgonete ale poliției, vizibilă pentru toți cetățenii, reflectă importanța evenimentelor și anticipează o posibilă acțiune iminentă a autorităților. În jurul orei 08:00 (ora locală), o echipă mixtă, formată din ofițeri de poliție și membri ai Biroului de Investigație a Corupției (CIO), s-a deplasat strategic spre reședința prezidențială, pregătindu-se pentru executarea mandatului de arestare.


Viitorul președintelui Yoon și stabilitatea politică a Coreei de Sud rămân incerte, în așteptarea evoluțiilor din următoarele ore. .


Tensiunile politice din Coreea de Sud au atins cote maxime în urma tentativei de lovitură de stat a președintelui Yoon Seok Yol, evenimente care au culminat cu o încercare eșuată de arestare. Mandatul de arestare, valabil până pe 6 ianuarie, a fost emis în urma deciziei Parlamentului de a-l destitui pe Yoon pentru tentativa de impunere a legii marțiale pe 3 decembrie.


Această decizie a fost urmată de o încercare a procurorilor de a-l aresta pe Yoon la reședința sa, eveniment marcat de o mobilizare impresionantă a forțelor de ordine - aproximativ 3000 de polițiști au fost dislocați în jurul palatului prezidențial din Seul. Însă, operațiunea a fost întâmpinată de o rezistență neașteptată din partea echipei de securitate a lui Yoon, care, după mai multe ore de înfruntări cu anchetatorii, a reușit să blocheze arestarea.


Un oficial din cadrul Statului Major Combinat din Seul a descris situația ca fiind o „confruntare”, în timp ce reprezentanții CIO (Comisia de Investigare, în traducere liberă), organismul însărcinat cu investigarea tentativei de impunere a legii marțiale, au declarat că „arestarea a devenit practic imposibilă”. Refuzul lui Yoon de a coopera a fost calificat de CIO drept „adânc regretabil”, instituția anunțând că va decide următorii pași după o analiză amănunțită a situației. În paralel cu aceste evenimente tensionate, susținătorii lui Yoon, adunați în număr mare în fața reședinței sale, au sărbătorit eșecul arestării, scandând „Am câștigat!”.


De asemenea, decizia autorităților de a renunța la arestare a fost influențată și de preocuparea pentru siguranța echipei de anchetă, plasată într-o situație extrem de dificilă. Această evoluție neașteptată, dar nu neprevăzută, se înscrie în contextul unui comportament provocator al lui Yoon de-a lungul întregului proces. Experții susțin că Yoon, având o vastă experiență ca fost procuror șef, exploatează lacunele legale pentru a se sustrage responsabilității.


Deși mandatul de arestare expiră pe 6 ianuarie, autoritățile se confruntă cu o dilemă: o nouă încercare de arestare în weekend ar putea fi îngreunată de prezența masivă a susținătorilor lui Yoon. O altă opțiune ar fi solicitarea unui nou mandat de arestare. Înainte de suspendarea acțiunii, echipa de securitate a lui Yoon a susținut că se afla „în negociere” cu anchetatorii.


În același timp, poliția a deschis un dosar penal împotriva șefului serviciului de securitate al lui Yoon și a adjunctului său, citându-i pentru interogatoriu (conform surselor Yonhap). Avocații lui Yoon, inclusiv Yoon Gab-keun, au fost văzuți intrând în reședința prezidențială, anunțând intenția de a contesta legalitatea mandatului de arestare, afirmând că anchetatorii nu au dreptul să-l rețină. Reacțiile politice au fost imediate.


Park Chan-dae, liderul grupului parlamentar al opoziției, a acuzat pe Yoon de încălcarea promisiunii de a-și asuma responsabilitatea pentru tentativa de impunere a legii marțiale, declarând: „A fost o minciună completă”, și cerând CIO să reia încercarea de arestare. Credibilitatea CIO, o instituție înființată în urmă cu doar patru ani ca urmare a nemulțumirii publice față de abuzurile comise în timpul mandatului fostei președinte Park Geun-hye (destituită în decembrie 2016), este pusă la încercare de acest eșec, contestată fiind competența sa de alte agenții. Situația generează o criză politică profundă, amplificată de diviziunile din Parlament și protestele stradale care durează de săptămâni.


Destituirea lui Yoon pe 14 decembrie, urmată două săptămâni mai târziu de destituirea președintelui interimar, Han Duck-soo – un eveniment fără precedent în Coreea de Sud post-democratică – a exacerbat criza. În plus, procurorii au deschis dosare penale pe numele generalului Park An-su, șeful armatei, și al comandantului trupelor speciale Kwak Jong-geun, acuzați de insurecție, amândoi urmând să fie judecați în detenție. .


Criza politică din Coreea de Sud, declanșată de tentativa președintelui Yoon de impunere a legii marțiale pe 3 decembrie, a cunoscut o nouă turnură dramatică. După ore întregi de tensiuni și blocaje create de echipa sa de securitate, care, potrivit unui oficial din cadrul Statului Major Combinat din Seul, a intrat într-o adevărată „confruntare” cu anchetatorii, arestarea lui Yoon a devenit, în fapt, imposibilă.


Reprezentanții Comisiei Independente de Investigații (CIO), însărcinați cu anchetarea incidentului legii marțiale, au calificat refuzul de cooperare al lui Yoon drept „adânc regretabil”, anunțând că decizia asupra următoarelor pași va fi luată după o analiză amănunțită a situației. „Arestarea a devenit practic imposibilă”, au declarat aceștia. Această decizie de a suspenda acțiunea de arestare a fost influențată, în mod decisiv, de două factori: intensitatea confruntării cu echipa de securitate a lui Yoon și îngrijorările legate de siguranța anchetatorilor, în fața mulțimii de susținători adunați de mai multe zile în fața reședinței sale.


Entuziasmul acestora a fost evident, scandând „Am câștigat!” și sărbătorind suspendarea operațiunii de arestare cu cântece și dansuri. Însă, situația nu este neașteptată. Comportamentul provocator al lui Yoon de-a lungul anchetei, combinat cu experiența sa ca fost procuror șef, sugerează o cunoaștere aprofundată a lacunelor legale, permițându-i, în opinia experților, să evite acuzațiile.


Mandatul de arestare expiră pe 6 ianuarie. Prin urmare, o nouă tentativă de arestare este posibilă în weekend, deși prezența masivă a susținătorilor lui Yoon ar putea complica semnificativ operațiunea.


Autoritățile ar putea, de asemenea, să solicite un nou mandat de arestare. Înainte de suspendarea acțiunii, echipa de securitate a lui Yoon a susținut că a fost „în negociere” cu anchetatorii. În paralel, poliția a deschis un dosar penal împotriva șefului serviciului său de securitate și a adjunctului acestuia, amândoi fiind citați la interogatoriu (conform surselor Yonhap).


Avocații lui Yoon, observați intrând în reședința prezidențială la prânz, au anunțat, prin vocea avocatului Yoon Gab-keun, că vor contesta legal mandatul de arestare, argumentând lipsa dreptului anchetatorilor de a-l reține. Reacțiile politice au fost prompte și vehemente. Park Chan-dae, liderul grupului parlamentar al opoziției, a acuzat președintele suspendat de nerespectarea promisiunii de a-și asuma responsabilitatea pentru tentativa de impunere a legii marțiale, declarând că „A fost o minciună completă” și cerând CIO să persevereze în arestarea lui Yoon.


Eșecul CIO, o instituție tânără (înființată acum patru ani, în urma nemulțumirii publice față de fosta președintă Park Geun-hye), în acest caz ar putea reprezenta o lovitură severă de imagine, mai ales în contextul provocărilor legate de competențele sale, contestate de alte agenții. Criza politică se adâncește. Diviziunile din parlament, între susținătorii lui Yoon și cei care solicită demiterea sa, continuă să amplifice tensiunile.


Pe 14 decembrie, parlamentul, dominat de opoziție, a votat pentru destituirea lui Yoon, urmată două săptămâni mai târziu de destituirea președintelui interimar, Han Duck-soo – un eveniment fără precedent în istoria post-democratică a Coreei de Sud. De asemenea, procurorii au deschis un dosar penal pe numele generalului Park An-su, șeful armatei, și al comandantului trupelor speciale Kwak Jong-geun, acuzați de insurecție, urmând a fi judecați în detenție.


Viitorul rămâne incert, dar situația pare departe de a fi rezolvată. .


Criza politică din Coreea de Sud, declanșată de tentativa de impunere a legii marțiale din 3 decembrie, a atins un nou punct culminant cu tentativa eșuată de arestare a președintelui suspendat, Yoon. De mai multe zile, susținătorii lui Yoon au organizat proteste ample în fața reședinței sale, manifestându-și loialitatea și respingerea acuzațiilor.


Suspendarea acțiunii de arestare, întâmpinată cu exclamații de „Am câștigat!”, de către mulțimea adunată, a fost influențată de mai mulți factori cruciali. În primul rând, prezența unei mulțimi numeroase și entuziaste a ridicat îngrijorări serioase în privința asigurării securității echipei de anchetă, determinând autoritățile să opteze pentru o amânare tactică. Această decizie, deși surprinzătoare la prima vedere, nu este neașteptată pentru analiștii politici și juridici.


Experții subliniază faptul că Yoon, având o vastă experiență ca fost procuror șef, posedă o cunoaștere profundă a sistemului juridic, permițându-i să identifice potențiale lacune legale care ar putea obstrucționa procesul de acuzare. Mandatul de arestare actual expiră pe 6 ianuarie, creând o presiune temporală considerabilă asupra anchetatorilor.


O nouă tentativă de arestare este probabilă, probabil în weekend, dar va fi îngreunată de prezența persistentă a susținătorilor lui Yoon. Autoritățile ar putea solicita un nou mandat de arestare, pentru a-și consolida acțiunea juridică. Înainte de suspendarea operațiunii, echipa de securitate a președintelui Yoon a declarat că se afla „în negociere” cu anchetatorii, subliniind o tentativă de comunicare și o posibilă negociere prealabilă la acțiune.


În paralel, poliția a deschis un dosar penal împotriva șefului serviciului de securitate al lui Yoon și a adjunctului său, ambii fiind citați pentru interogatoriu, conform unor surse Yonhap. Avocații lui Yoon, inclusiv Yoon Gab-keun, au fost observați intrând în reședința prezidențială, pregătindu-se pentru o luptă juridică susținută.


Apărătorul său a anunțat deja intenția de a contesta legalitatea mandatului de arestare, argumentând că anchetatorii nu au dreptul de a-l reține. Reacțiile politice la această situație au fost imediate și vehemente. Park Chan-dae, liderul grupului parlamentar al opoziției, a acuzat direct președintele Yoon de nerespectarea promisiunii de a-și asuma responsabilitatea pentru tentativa de impunere a legii marțiale, declarând categoric: „A fost o minciună completă”.


El a cerut CIO (Comisia Independentă de anchetă, presupunând că este referirea din text) să reia încercarea de arestare. CIO, o instituție relativ tânără, înființată în urmă cu doar patru ani ca răspuns la nemulțumirile publice generate de abuzurile comise în timpul mandatului fostei președinte Park Geun-hye (destituită în decembrie 2016), se confruntă acum cu o provocare majoră.


Eșecul în gestionarea cazului Yoon ar putea compromite serios credibilitatea și autoritatea CIO, deja contestate de alte agenții guvernamentale. Tensiunile politice sunt la cote maxime. Parlamentul, dominat de opoziție, a votat pe 14 decembrie pentru destituirea lui Yoon, urmată două săptămâni mai târziu de destituirea președintelui interimar, Han Duck-soo – un eveniment fără precedent în istoria Coreei de Sud post-democratice.


În plus, procurorii au deschis un dosar penal împotriva generalului Park An-su, șeful armatei, și a comandantului trupelor speciale Kwak Jong-geun, acuzați de insurecție, amândoi urmând să fie judecați în detenție. Coreea de Sud este, așadar, într-o criză politică profundă, cu consecințe imprevizibile pentru viitorul său. .


Tentativa de suspendare a președintelui Yoon a declanșat o criză politică majoră în Coreea de Sud, generând un conflict intens între diferitele ramuri ale puterii și intensificând tensiunile sociale. Înainte de suspendarea efectivă a acțiunii, echipa sa de securitate a anunțat pur și simplu că se află „în negociere” cu anchetatorii, într-un efort evident de a-i împiedica să ajungă la președinte.


Această declarație vagă, însă, nu a reușit să calmeze spiritele, poliția deschizând un dosar penal împotriva șefului și adjunctului său de la serviciul de securitate, amândoi fiind citați la interogatoriu, conform surselor Yonhap. Simultaneu, avocații președintelui Yoon, observați intrând în reședința prezidențială la prânz, au anunțat o strategie legală fermă.


Avocatul Yoon Gab-keun a declarat explicit intenția de a ataca mandatul de arestare, argumentând lipsa dreptului anchetatorilor de a-l reține. Aceste acțiuni juridice reflectă o confruntare directă între președinție și sistemul judiciar, exacerbând tensiunile politice deja existente. Criticile la adresa președintelui suspendat au fost vehemente și prompte.


Park Chan-dae, liderul grupului parlamentar al opoziției, a acuzat președintele Yoon de încălcarea promisiunii de a-și asuma responsabilitatea pentru tentativa de lege marțială din 3 decembrie, declarând categoric: „A fost o minciună completă”. Această acuzație gravă, urmată de solicitarea către CIO (Comisia Independentă de anchetă) de a relua încercarea de arestare a lui Yoon, subliniază gravitatea situației politice. Instituită în urmă cu doar patru ani, în urma nemulțumirii publice față de abuzurile din mandatul fostei președinte Park Geun-hye (destituită în decembrie 2016 și înlăturată trei luni mai târziu), CIO se confruntă acum cu o provocare majoră.


Eșecul său în gestionarea eficientă a cazului Yoon ar putea reprezenta o lovitură puternică de imagine și o validare a criticilor privind competențele sale limitate, contestate de alte agenții guvernamentale. Criza politică declanșată de tentativa de impunere a legii marțiale din 3 decembrie a divizat profund parlamentul, intensificând protestele stradale și adâncind fracturile politice. Diviziunea este evidentă în votul din 14 decembrie al parlamentului, dominat de opoziție, care a decis destituirea lui Yoon, urmată două săptămâni mai târziu de o decizie fără precedent în istoria Coreei de Sud post-democratice: destituirea președintelui interimar, Han Duck-soo.


În paralel, procurorii au deschis un dosar penal pe numele generalului Park An-su, șeful armatei, și al comandantului trupelor speciale Kwak Jong-geun, acuzați de insurecție, amândoi urmând să fie judecați în detenție. Aceste evenimente convergente indică o luptă pentru putere complexă și o instabilitate politică profundă în Coreea de Sud. .


Tentativa președintelui suspendat Yoon de a impune legea marțială pe 3 decembrie a declanșat o criză politică profundă în Coreea de Sud, amplificând deja existentele tensiuni politice. Reacțiile critice nu au întârziat să apară, liderul grupului parlamentar al opoziției, Park Chan-dae, fiind printre cei mai vocali oponenți.


Acesta a acuzat direct președintele Yoon de încălcarea promisiunii asumate anterior, referitoare la asumarea responsabilității pentru acțiunile sale, afirmând categoric: „A fost o minciună completă”. Acuzația gravă a lui Park Chan-dae a mers chiar mai departe, solicitând Comisiei de Investigații Civile (CIO), instituție înființată în urmă cu doar patru ani ca răspuns la nemulțumirile publice legate de abuzurile din timpul mandatului fostei președinte Park Geun-hye (destituită în decembrie 2016 și înlăturată trei luni mai târziu), să reia demersurile pentru arestarea lui Yoon. Însă eficiența și competența CIO sunt contestate, eșecul său în gestionarea cazului Yoon reprezentând o potențială umilire pentru instituție și o semnalizare a limitelor sale.


Această situație fragilizează și mai mult scena politică, deja profund divizată între susținătorii lui Yoon și cei care cer înlăturarea sa. Protestele populare au continuat zile în șir, reflectând adâncimea crizei. Parlamentul, dominat de opoziție, a acționat ferm.


Pe 14 decembrie, a votat pentru destituirea lui Yoon, o decizie fără precedent în istoria Coreei de Sud post-democratice, urmată două săptămâni mai târziu de o altă decizie uluitoare: destituirea președintelui interimar, Han Duck-soo. Această cascadă de evenimente subliniază gravitatea crizei și lipsa de stabilitate politică. Amploarea investigațiilor nu se limitează la președinte.


Procurorii au deschis un dosar penal pe numele generalului Park An-su, șeful armatei, și al comandantului trupelor speciale Kwak Jong-geun, acuzați de insurecție. Cei doi se află în detenție și urmează să fie judecați, adăugând un alt strat de complexitate crizei politice deja existente.


Situația este extrem de fluidă și plină de incertitudini, viitorul Coreei de Sud rămânând sub semnul întrebării. .


Tensiunile politice din Coreea de Sud, declanșate de tentativa de impunere a legii marțiale din 3 decembrie, au escaladat dramatic, afectând grav funcționarea instituțiilor statului și generând o profundă criză. Această criză, marcată de proteste masive și o polarizare extremă în Parlament, a culminat cu evenimente fără precedent în istoria post-democratică a țării.


Eșecul evident al CIO în gestionarea crizei generate de cazul Yoon, contestat vehement de alte agenții guvernamentale, a adus o pată de rușine asupra instituției, subliniind incapacitatea sa de a face față unor situații de criză majore. Diviziunile politice s-au manifestat clar prin votul Parlamentului, dominat de opoziție, pentru demiterea lui Yoon pe 14 decembrie, urmată, la două săptămâni distanță, de o decizie la fel de radicală: demiterea președintelui interimar, Han Duck-soo – un eveniment fără precedent.


Extinderea crizei a depășit sfera politică, afectând și instituțiile militare. Procurorii au deschis un dosar penal pentru insurecție împotriva generalului Park An-su, șeful armatei, și a comandantului trupelor speciale Kwak Jong-geun, ambii urmând să fie judecați în detenție.


Această serie de evenimente, de la incapacitatea CIO de a gestiona eficient cazul Yoon până la ancheta penală asupra unor figuri militare de top, reflectă fragilitatea sistemului politic sud-coreean și gravitatea crizei politice actuale. Întreaga situație subliniază necesitatea unor reforme profunde pentru a preveni repetarea unor astfel de crize în viitor și pentru a restabili stabilitatea și încrederea în instituțiile statului. .


Tentativa de impunere a legii marțiale pe 3 decembrie a precipitat o criză politică fără precedent în Coreea de Sud, zdruncinând profund stabilitatea instituțiilor democratice ale țării. Diviziunile profunde din Parlament, dintre susținătorii președintelui Yoon și opoziția ferm hotărâtă să-l înlăture de la putere, au generat un climat de tensiune extremă, manifestat prin proteste stradale masive și prelungite, care au durat zile întregi.


Această polarizare politică a culminat pe 14 decembrie cu o decizie istorică: Parlamentul, controlat de opoziție, a votat pentru destituirea președintelui Yoon. Faptul fără precedent a fost amplificat două săptămâni mai târziu, când același Parlament a decis, tot prin vot, demiterea președintelui interimar, Han Duck-soo, un eveniment fără precedent în istoria Coreei de Sud post-democratice, subliniind adâncimea crizei și fragilitatea sistemului politic.


În paralel cu aceste evenimente politice dramatice, sistemul judiciar s-a implicat, demarând o anchetă amplă și decisivă. Procurorii au deschis un dosar penal împotriva generalului Park An-su, șeful armatei, și a comandantului trupelor speciale Kwak Jong-geun, ambii acuzați de insurecție.


Aceștia sunt în prezent în detenție și urmează să fie judecați, fapt ce indică gravitatea acuzațiilor și determinarea autorităților de a trage la răspundere pe toți cei implicați în tentativa de lovitură de stat. Criza politică din Coreea de Sud este deci marcată nu doar de o profundă fractură politică, ci și de implicații juridice majore, cu repercusiuni de lungă durată asupra stabilității și viitorului țării.


Evenimentele din decembrie 2023 au demonstrat vulnerabilitatea instituțiilor democratice sud-coreene în fața unor presiuni politice intense și a unor acțiuni care amenință însăși ordinea constituțională. .


Mai Multe Stiri

https://s2.ziareromania.ro/?mmid=7961156a7b9f80a0a3

"Danimal" sfidează Australia: "Facturile și vacanțele mele sunt plătite de voi!"

Citeste in continuare...

https://media.stiripesurse.ro/image/202403/w800/media-171185302765634800.png

Papa Francisc: Accident domestic, mână rănită

Citeste in continuare...

https://media.stiripesurse.ro/image/202408/w1200/media-172346149710269400.jpg

Terapie inovatoare: Copiii autiști beneficiază de un proiect unic în România – teatru senzorial

Citeste in continuare...

Urmareste-ne pe:

  • Facebook
  • Instagram

Contact

Aboneaza-te la newsletterul nostru

Multumim - Te tinem la curent!

banner no bg.png
new logo with bg.png

©2024 by PlusMediaNews

bottom of page