top of page

Coreea de Nord taie legăturile rutiere cu Coreea de Sud, distrugând drumurile care le conectau.

15 octombrie 2024 la 13:16:20

VREMEA

CURS VALUTAR

Alte Stiri

Tensiunile dintre cele două Corei au escaladat semnificativ, după ce Nordul a anunțat, pe 9 octombrie, intenția de a închide "definitiv" drumurile și căile ferate care leagă cele două state. Această decizie, cu o semnificație profundă pentru relațiile intercoreene, a fost urmată de acțiuni concrete.


Statul Major Interarme al Coreei de Sud a confirmat că Nordul a aruncat în aer părți din drumurile Gyeongui și Donghae la nord de linia de demarcație militară, denumirea oficială a graniței. Ca răspuns, forțele sud-coreene au deschis focul pe teritoriul lor, conform informațiilor oficiale, fără a oferi detalii suplimentare. Pe lângă distrugerea infrastructurii, Nordul a anunțat construirea de "structuri defensive puternice" de-a lungul graniței, confirmând intenția de a întări bariera dintre cele două state.


Această situație marchează o închidere completă a frontierei, care a fost redeschisă doar sporadic, în perioade scurte de detensionare, de la sfârșitul războiului din 1953. Un precedent recent al acestei ostilități a fost distrugerea, în iunie 2020, a unui birou de legătură deschis în 2018, la Kaesong, aproape de graniță, în timpul unei perioade de destindere.


.


Tensiunile dintre Coreea de Nord și Coreea de Sud au atins un punct culminant în ianuarie 2024, când liderul nord-coreean Kim Jong Un a ordonat dizolvarea tuturor instituțiilor responsabile cu relațiile cu Seulul și proiectele de reunificare. Decizia a fost luată ca răspuns la o serie de evenimente care au escaladat conflictul dintre cele două state. Kim Jong Un a amenințat cu un răspuns militar, inclusiv cu „acțiuni militare imediate”, în cazul în care teritoriul său va fi încălcat, chiar și „cu 0,001 milimetri”.


Această amenințare a venit în contextul unei politici ferme adoptate de președintele sud-coreean Yoon Suk Yeol, care a preluat funcția în 2022. Yoon a întărit alianța militară cu Statele Unite și Japonia, organizând exerciții militare comune care au fost interpretate de Phenian ca repetiții pentru o invazie. Tensiunile au fost exacerbate de incidentele cu drone care au avut loc la sfârșitul lui 2022 și începutul lui 2023.


Cinci drone nord-coreene au pătruns în spațiul aerian sud-coreean, provocând o panică generală și o paralizie a traficului aerian. De asemenea, s-au raportat zboruri ale unor drone care ar fi lansat pliante de propagandă, conținând „zvonuri incendiare și prosti”, asupra capitalei Phenian.


Phenianul a acuzat Seulul că se face vinovat de aceste acțiuni, considerându-le o „declarație de război”. Ministrul sud-coreean al Apărării, Kim Yong-hyun, a respins orice implicare a Seulului, iar Statul Major Interarme al Coreei de Sud a declarat că nu poate confirma acuzațiile nord-coreene.


Cu toate acestea, există speculații cu privire la grupuri de militanți din Coreea de Sud care ar putea fi implicate în trimiterea de propagandă și bani în Nord, utilizând atât baloane, cât și drone mici, greu de detectat. Înainte de incidentele cu drone, Coreea de Nord a lansat mii de baloane cu deșeuri către Sud, provocând reacția Seulului, care a reluat transmisiunile de propagandă prin difuzoare de-a lungul graniței și a suspendat un acord din 2018 destinat prevenirii ciocnirilor militare. După întâlnirea de luni a înalților oficiali militari din Phenian, analistii au speculat că Coreea de Nord ar putea reacționa la incidentele cu drone prin trimiterea de drone în Sud sau prin luarea unor măsuri drastice în cazul în care dronele vor pătrunde din nou pe teritoriul său.


„Atenția se concentrează asupra faptului dacă Coreea de Nord va răspunde prin trimiterea de drone în Sud sau dacă va lua măsuri puternice în cazul în care dronele se vor infiltra din nou pe teritoriul său”, a declarat pentru AFP Cheong Seong-chang, cercetător la Institutul Sejong. „Coreea de Nord s-ar putea angaja în provocări grave de-a lungul graniței dacă infiltrările de drone se repetă”, a prezis el. .


Tensiunile dintre Coreea de Nord și Coreea de Sud au atins cote maxime în ultimii ani, marcate de o serie de incidente care au escaladat conflictul existent. Începând cu luna mai a anului 2023, Coreea de Nord a lansat mii de baloane cu deșeuri către teritoriul Coreei de Sud, o acțiune care a dus la reacții dure din partea Seulului.


Ca răspuns, Coreea de Sud a reluat transmisiunile de propagandă prin difuzoare de-a lungul frontierei dintre cele două state, suspendând un acord din 2018 menit să prevină ciocnirile militare. Această situație a fost agravată de un incident fără precedent la sfârșitul anului 2022, când cinci drone nord-coreene au pătruns în spațiul aerian sud-coreean. Acesta a fost primul astfel de incident în ultimii cinci ani, paralizând traficul aerian de pe Aeroportul Internațional din Seul.


În încercarea de a contracara această provocare, armata sud-coreeană a trimis avioane de luptă, dar nu a reușit să doboare nicio dronă. Ca urmare a acestui incident, Coreea de Sud a anunțat în iulie 2023 că va implementa sisteme laser capabile să distrugă drone în zbor până la sfârșitul anului.


Tensiunile au crescut și mai mult în urma unei recente reuniuni a înalților oficiali din Phenian. "Atenția se concentrează acum asupra modului în care Coreea de Nord va răspunde: vor trimite drone în Sud sau vor lua măsuri mai dure dacă dronele se vor infiltra din nou pe teritoriul lor?", a declarat Cheong Seong-chang, cercetător la Institutul Sejong, pentru AFP.


"Coreea de Nord ar putea să se angajeze în provocări grave de-a lungul frontierei dacă infiltrările de drone se repetă", a avertizat el. .


Mai Multe Stiri

https://s2.ziareromania.ro/?mmid=7961156a7b9f80a0a3

"Danimal" sfidează Australia: "Facturile și vacanțele mele sunt plătite de voi!"

Citeste in continuare...

https://media.stiripesurse.ro/image/202403/w800/media-171185302765634800.png

Papa Francisc: Accident domestic, mână rănită

Citeste in continuare...

https://media.stiripesurse.ro/image/202408/w1200/media-172346149710269400.jpg

Terapie inovatoare: Copiii autiști beneficiază de un proiect unic în România – teatru senzorial

Citeste in continuare...

Urmareste-ne pe:

  • Facebook
  • Instagram

Contact

Aboneaza-te la newsletterul nostru

Multumim - Te tinem la curent!

banner no bg.png
new logo with bg.png

©2024 by PlusMediaNews

bottom of page