CCR: Călin Georgescu acuzat de fraudă electorală prin finanțare ilegală – contestare rezultat turul I

Sursa imagine:
Sebastian Popescu (Partidul Noua Românie) și Cristian Terheș (Partidul Național Conservator Român) au contestat la CCR rezultatul primului tur al alegerilor prezidențiale din 24 noiembrie 2024, cerând anularea acestuia. Popescu acuză candidatul independent Călin Georgescu de fraudă electorală, susținând că acesta a ascuns sursele de finanțare ale unei campanii masive online, declarând zero lei cheltuieli, în ciuda a peste 2,1 milioane de voturi obținute. Contestația menționează finanțare externă, manipulare prin dezinformare și utilizarea de ferme de boți, precum și nerespectarea etichetării reclamelor politice. Popescu solicită mai mult decât o simplă amendă, considerând că acțiunile lui Georgescu au deturnat votul democratic. CCR va judeca cele două cereri joi, la ora 11:00.
VREMEA
CURS VALUTAR
Alte Stiri
Contestația depusă la Curtea Constituțională de către deputatul Sebastian Popescu solicită anularea alegerilor prezidențiale din 24 noiembrie 2024, invocând o fraudă masivă orchestrată de candidatul independent Călin Georgescu. Principalul argument al contestației se concentrează pe încălcarea flagrantă a Legii 334/2006 privind finanțarea campaniilor electorale.
Domnul Popescu susține că, în ciuda unei campanii online extinse, care i-a adus lui Călin Georgescu peste 2,1 milioane de voturi – o performanță ce implică, în mod evident, resurse financiare și logistice substanțiale – candidatul a declarat zero lei cheltuieli, așa cum se arată în Raportul Oficial al AEP. Această discrepanță, conform contestației, demonstrează o lipsă crasă de transparență și o încălcare gravă a legalității, compromițând iremediabil corectitudinea procesului electoral. Deputatul subliniază că prevederile legale referitoare la finanțarea campaniilor electorale urmăresc să prevină orice interferență externă în procesul democratic românesc, împiedicând state străine să finanțeze candidați sau partide pentru a-și impune propriile interese.
Faptul că Călin Georgescu a ascuns sursele de finanțare, sugerând o susținere din exterior, constituie, în opinia lui Sebastian Popescu, o deturnare a rezultatului democratic prin intermediul unor entități statale străine care urmăresc destabilizarea României. „Această discrepanță între activitatea desfășurată și declarațiile financiare reprezintă o încălcare a principiilor de transparență și legalitate, afectând grav corectitudinea procesului electoral.
Rolul prevederilor legale cu privire la campania electorală este acela de a preveni orice imixtiune străină în alegerile interne ale României, ca să nu permită altui stat să finanțeze candidați independeți și/sau partide politice și prin intermediul lor să preia puterea în România. Or, prin nedeclararea surselor de finanțare a propriei campanii electorale, Călin Georgescu, prin intermediul celor care se află în spatele său, a deturnat rezultatul democratic al alegerilor din România”, se arată în contestație. Contestația mai acuză pe Călin Georgescu de manipulare a opiniei publice prin dezinformare, utilizarea de ferme de boți și troli, precum și nerespectarea legislației UE privind etichetarea reclamelor politice.
Sebastian Popescu consideră că aceste abateri subminează principiile democratice și încrederea publică în instituțiile statului, subliniind că o simplă amendă aplicată de AEP nu este suficientă: „Lucrurile sunt mult mai grave și nu se rezolvă printr-o anchetă superficială fără rezultat notabil și cu o amendă. Nerespectarea legislației electorale în privința finanțării campaniei electorale, prin ascunderea sursei de finanțare, are drept consecință manipularea opiniei publice și implicit deturnarea votului democratic, fără să știm cine se află în spatele său cu adevărat și care sunt în realitate interesele”, avertizează deputatul.
Domnul Popescu solicită anularea alegerilor prezidențiale din primul tur, considerând că doar astfel se poate proteja integritatea procesului democratic și se poate restabili legalitatea. Dosarul a fost înregistrat la Curtea Constituțională și urmează să fie judecat. .