CCR: Blocajul candidaților extremiști la prezidențiale - previziunile unui lider liberal

Sursa imagine:
Alexandru Muraru, liderul PNL Iaşi, anticipează o avalanșă de contestații la CCR împotriva candidaților extremişti la prezidențiale, după invalidarea candidaturii Dianei Șoșoacă. Muraru consideră că aplicarea aceluiași standard folosit în cazul Șoșoacă ar putea elimina din cursă candidați precum Călin Georgescu și George Simion, declarațiile acestora fiind, în opinia sa, chiar mai agresive față de ordinea constituțională. El subliniază că la alegerile prezidențiale anterioare nu au existat contestații împotriva lui Georgescu și Simion, dar situația s-ar putea schimba acum, odată cu depunerea candidaturilor și posibilele contestații ulterioare, soluționate de CCR în 48 de ore.
VREMEA
CURS VALUTAR
Alte Stiri
Alexandru Muraru, liberal, a precizat, referindu-se la scrutinul prezidențial de la finele anului trecut, că nici candidatura lui Călin Georgescu, nici cea a lui George Simion nu au fost contestate la Curtea Constituțională. Lipsa oricăror contestații înregistrate la CCR a permis, în consecință, ambilor candidați să participe la cursa prezidențială.
El a subliniat diferența față de alegerile prezidențiale din acest an, detaliind mecanismul juridic aplicabil: "În campania electorală de la prezidenţiale nu am avut nicio contestaţie la adresa lui Georgescu şi nici a lui Simion. Dar la alegerile din acest an, în momentul în care se depun candidaturile, după ce acestea trec de Biroul Electoral şi apar eventuale contestaţii, în termen de 48 de ore, CCR se pronunţă." Așadar, în timp ce în 2024 absența contestațiilor la CCR a asigurat participarea neîngrădită a lui Georgescu și Simion, procedura electorală din acest an prevede un control constituțional expres al candidaturilor, în cadrul unui termen strict de 48 de ore, după validarea inițială de către Biroul Electoral Central, pentru a rezolva eventualele contestații.
Această procedură asigură o verificare suplimentară a eligibilității candidaților înainte de începerea oficială a campaniei electorale. În esență, declarația lui Muraru evidențiază diferența de abordare juridică în procesul de validare a candidaturilor între cele două scrutinuri prezidențiale. .