Câciu (PSD) acuză o lipsă de claritate în acțiunile lui Ciucă: "Ne aflăm într-o situație penibilă din punct de vedere politic"

Sursa imagine:
Anunțul făcut de Nicolae Ciucă
Nicolae Ciucă a făcut un anunț.
VREMEA
CURS VALUTAR
Alte Stiri
Adrian Câciu, ministrul Investițiilor și Fondurilor Europene, a declarat că ședința de guvern de ieri a fost una cu prezență deplină a miniștrilor, fără absențe notabile la nivel de secretari de stat sau înlocuitori. El a subliniat că se lucrează în continuare la implementarea programului de guvernare, susținând că există oameni responsabili în ambele partide, PSD și PNL, care au înțeles că rolul unui ministru este acela de a fi un om de stat și de a lucra pentru binele României. Câciu a fost întrebat despre colaborarea dintre PSD și PNL, având în vedere declarațiile lui Nicolae Ciucă, liderul PNL, care acuză PSD de tendințe de partid-stat.
Ministrul a declarat că nu înțelege de unde provin aceste acuzații, considerând că Ciucă a devenit ca un om schimbat peste noapte. "Încă nu înțelegem ce l-a apucat.
Dacă vreţi să vă spun o chestiune, opinie de-a mea, eu încă nu îl înțeleg. E ca un om care s-a schimbat peste noapte.
Un om care a stat cu noi, împreună am stat şi am luat măsuri pentru România. Am făcut o coaliţie de guvernare când era o criză socială.
Am intrat într-o zonă vulnerabilă, pentru că aveam un război la graniţă, izbucnit în februarie 2022. Împreună le-am dus.
Şi cu Rareş Bogdan, şi cu Dan Motreanu, şi cu Florin Roman, şi cu Lucian Bode de la PNL, şi cu ai noştri, cu Sorin Grindeanu, cu Mihai Tudose. Nu înseamnă că discuţiile au fost întotdeauna lapte şi miere”, a explicat Câciu.
Câciu a concluzionat că actuala situație politică este una penibilă, mai ales având în vedere că rezultatele viitoarelor alegeri ar putea forța cele două partide să negocieze o nouă coaliție. .
Tensiunile politice din România au atins un nou punct culminant, când liderul Partidului Național Liberal (PNL), Nicolae Ciucă, a anunțat luni seară o ruptură a coaliției de guvernare cu Partidul Social Democrat (PSD). Decizia a fost luată ca o reacție la decizia Curții Constituționale de a elimina candidata Diana Șoșoacă din cursa prezidențială, o decizie pe care Ciucă a interpretat-o ca un semn al potențialului PSD de a abuza de putere și de a suprima opoziția politică. Ciucă a acuzat PSD că are în ADN-ul său "abuzul de putere și comportamentul de partid-stat".
El a exprimat îngrijorarea că PSD ar putea utiliza această decizie ca un precedent pentru a elimina oponenți politici, a închide instituții media independente și a subordona întregul stat românesc. "Nu mă preocupă dacă PSD se bucură de eliminarea unui competitor politici, ci că ar putea face lucruri de neimaginat," a declarat Ciucă, avertizând că PSD ar putea să elimine candidați, să închidă instituții de presă și să subordoneze tot statul român. Cu toate acestea, Ciucă a subliniat că PNL va rămâne în guvern, dar doar pentru a împiedica PSD să abuzeze de putere și să implementeze politici nedemocratice.
"Rămânem în executiv doar pentru a împiedica escaladarea completă a abuzurilor pe care le pot realiza pentru a câștiga alegerile," a explicat Ciucă. El a avertizat că PSD ar putea să utilizeze un mandat singular pentru a reintroduce cota progresivă, a subordona justiția și instituțiile statului, a direcționa resursele bugetare către acțiuni populiste și clientela de partid.
"Ar fi complet iresponsabil din partea noastră să părăsim terenul de luptă și să îi lăsăm să înainteze pe direcția pe care au luat-o," a conchis Ciucă, subliniind responsabilitatea PNL de a proteja democrația română. Această ruptură a coaliției de guvernare vine într-un moment crucial pentru politica românească, cu alegerile prezidențiale în apropiere. Decizia PNL de a rămâne în guvern, dar de a se opune PSD, sugerează un conflict politic major care se anunță cu un impact semnificativ asupra viitorului României. .