Alexandr Stoianoglo, audiat în dosar penal înainte de alegerile prezidențiale: Maia Sandu "nedumerită"

Sursa imagine:
Acuzațiile care îl vizează pe Stoianoglo
VREMEA
CURS VALUTAR
Alte Stiri
Maia Sandu, candidatul Partidului Acţiune şi Solidaritate (PAS) la alegerile prezidenţiale din 2020, a exprimat o îngrijorare profundă cu privire la stabilirea unor audieri în dosarul lui Alexandru Stoianoglo, fostul procuror general, chiar în timpul campaniei electorale. Această îngrijorare este justificată de faptul că, potrivit Maiei Sandu, astfel de şedinţe pot afecta echilibrul competiţiei electorale, creând un avantaj nejustificat pentru un anumit candidat.
Într-o postare pe pagina sa de Facebook, Maia Sandu a subliniat că judecătorii au avut la dispoziţie o perioadă îndelungată înainte de alegeri pentru a programa audierile, şi ar putea să o facă şi după scrutinul din 3 noiembrie. "Sunt nedumerită că anumiţi judecători stabilesc şedinţe de judecată pe dosarele lui Stoianoglo în timpul campaniei.
Au avut timp berechet înainte de alegeri şi au timp după alegeri. Dacă scopul real al judecătorilor este să facă justiţie, şi nu victimizarea unui candidat, aceste şedinţe trebuie făcute după scrutinul din 3 noiembrie", a scris Maia Sandu. Această reacție a Maiei Sandu nu este o premieră.
Ea a criticat de mai multe ori sistemul judiciar din Republica Moldova, acuzându-l de lipsă de independență și de subordonare față de interese politice. Critica Maiei Sandu la adresa sistemului judiciar, în contextul alegerilor prezidenţiale, ridică o serie de întrebări importante: este sistemul judiciar cu adevărat independent? Influenţează deciziile judecătorești campania electorală? .
Judecătoria Chișinău a emis o explicație detaliată cu privire la stabilirea termenelor din procesul fostului procuror general Alexandr Stoianoglo, contestând acuzațiile de manipulare a datei ședințelor pentru a favoriza campania sa electorală prezidențială. Instanța a subliniat că termenele inițiale au fost fixate încă din 1 aprilie 2024, cu mult înainte de începerea campaniei electorale, și au inclus o serie de ședințe programate pentru 24 mai, 7 iunie, 9 septembrie, 24 septembrie și 8 octombrie.
În urma unei solicitări din partea avocaților lui Stoianoglo, ședințele din 24 septembrie și 8 octombrie au fost anulate, având în vedere candidatura sa la alegerile din 20 octombrie. Deși avocatul lui Stoianoglo a cerut ca următoarea ședință să fie programată după turul II al alegerilor, Judecătoria a explicat că, din cauza incertitudinii rezultatului electoral, a decis să stabilească ședința pentru 1 noiembrie.
"În aceeași ședință din 09 septembrie 2024, avocatul Gafton Vasile a solicitat stabilirea următoarei ședințe de judecată după turul II al alegerilor prezidențiale, însă, completul de judecată, constatând faptul că nu este cunoscut dinainte dacă candidatul Stoianoglo Alexandru va trece în turul II al alegerilor prezidențiale, a stabilit următoarele ședințe de judecată după cum urmează: 01 noiembrie 2024 ora 09:00; 07 noiembrie 2024, ora 15:30; 22 noiembrie 2024 ora 10:00-12:00", a precizat Judecătoria Chișinău. Dosarul lui Alexandr Stoianoglo este marcat de o serie de acuzații grave, care au fost formulate încă din octombrie 2021, la scurt timp după ce guvernul PAS, condus de Maia Sandu, a preluat puterea. Fostul procuror general a fost acuzat de abuz în serviciu, corupere pasivă, depășirea atribuțiilor de serviciu și fals în declarații.
Aceste acuzații au fost inițiate în urma unei sesizări a deputatului PAS Lilian Carp, președintele Comisiei parlamentare securitate națională, apărare și ordine publică, care a acuzat Stoianoglo de facilitarea spălării banilor prin modificarea Legii cu privire la combaterea spălării banilor și finanțării terorismului. De asemenea, Carp a solicitat investigarea afacerilor soției lui Stoianoglo, care au fost asociate cu omul de afaceri Veaceslav Platon, condamnat în 2018 pentru escrocherie și spălare de bani. În aprilie 2023, Procuratura Anticorupție a adăugat acuzația de îmbogățire ilicită, referitoare la un apartament cumpărat pe numele fiicei lui Stoianoglo în 2015.
La 26 septembrie 2023, Maia Sandu l-a demis din funcția de procuror general, pe baza hotărârii Consiliului Superior al Procurorilor. Stoianoglo a contestat demiterea la CEDO, care a constatat că Republica Moldova a încălcat drepturile sale la un proces echitabil.
Ca urmare, Moldova a fost obligată să plătească despăgubiri de 3.600 euro lui Stoianoglo pentru prejudiciul moral cauzat. În prezent, Stoianoglo se află în campania electorală pentru funcția de președinte al Republicii Moldova, candidat din partea Partidului Socialiştilor. El se pronunță pentru integrarea europeană a țării, dar și pentru neutralitatea ei și promovarea relațiilor de prietenie cu toate statele, inclusiv cu Rusia.
Observatorii din Chișinău consideră că poziția lui Stoianoglo reflectă o orientare "prorusă moderată". .
Alegând o abordare cronologică, să urmărim ascensiunea și căderea lui Alexandr Stoianoglo, procurorul general demis în 2023, acum candidând din partea Partidului Socialiștilor. În noiembrie 2019, sub președinția socialistului Igor Dodon, Stoianoglo a preluat funcția de procuror general cu un mandat de 7 ani.
În octombrie 2021, la câteva luni de la venirea la guvernare a PAS, partidul Maiei Sandu, între timp devenită președinte al țării, Stoianoglo a fost reținut chiar în biroul său de la Procuratura Generală, acuzat de abuz în serviciu, corupere pasivă, depășirea atribuţiilor de serviciu și fals în declarații. Această acțiune a fost declanșată de o sesizare a deputatului PAS Lilian Carp, președintele Comisiei parlamentare securitate națională, apărare și ordine publică, către Consiliul Superior al Procurorilor. Carp acuză Stoianoglo, în perioada sa ca deputat și președinte al acestei comisii, de semnarea unui raport pentru modificarea Legii cu privire la combaterea spălării banilor și finanțării terorismului, modificare care ar fi facilitat comiterea infracțiunilor de spălare de bani.
De asemenea, Carp a solicitat investigații cu privire la firma din Ucraina, înregistrată pe numele soției procurorului general, care a aparținut lui Veaceslav Platon, condamnat în 2018 la 18 ani de închisoare pentru escrocherie și spălare de bani. Carp a susținut că Stoianoglo „a organizat și dirijat acțiunile procurorului de caz, care a renunțat la învinuirea adusă lui Platon”, fapt care a dus la eliberarea afaceristului și plecarea sa din Republica Moldova. În aprilie 2023, Procuratura Anticorupție l-a pus sub învinuire pe Stoianoglo pentru „infracţiunea de îmbogăţire ilicită”.
Stoianoglo a declarat, înainte de acuzații, că este gata să demonstreze proveniența banilor. Acuzația se referă la un apartament cumpărat în 2015 pe numele fiicei sale. Pe 26 septembrie 2023, Maia Sandu l-a demis din funcția de procuror general, în baza hotărârii Consiliului Superior al Procurorilor.
Stoianoglo a apelat la CEDO, care a constatat că Republica Moldova a încălcat drepturile sale la un proces echitabil, obligând statul să-i plătească lui Stoianoglo 3.600 euro despăgubire pentru prejudiciul moral cauzat. Principalele acuzații aduse lui Stoianoglo, conform site-ului anticoruptie.md, sunt abuz în serviciu, corupere pasivă, îmbogăţire ilicită, fals în declaraţii și publicarea unei discuții dintre fostul șef al Procuraturii Anticorupție, Viorel Morari, și fostul ambasador al UE la Chișinău, Peter Michalko. Alexandr Stoioanoglo respinge toate acuzațiile. În vârstă de 57 de ani, Stoianoglo susține integrarea europeană a țării, dar și neutralitatea și promovarea relațiilor de prietenie cu toate statele, inclusiv cu Rusia.
Potrivit observatorilor din Chișinău, aceste declarații se încadrează în discursul „prorușilor moderați”. .