Finanțarea ilegală a partidelor lui Ilan Șor: un fost bodyguard, acuzat și judecat

Sursa imagine:
Care este riscul de condamnare?
VREMEA
CURS VALUTAR
Alte Stiri
Ancheta a scos la iveală o serie de întâlniri între inculpat și un bărbat din Chișinău, întâlniri în urma cărora inculpatul a primit mai multe sume de bani. Operațiunea de prindere a inculpatului a avut loc în momentul primirii uneia dintre aceste sume, într-un flagrant delict meticulos planificat de organele de anchetă.
Această acțiune a fost imediat urmată de percheziții la domiciliul inculpatului, percheziții care au vizat sigilarea probelor și adunarea de informații suplimentare cu privire la natura și amploarea activităților infracționale. Surse din anchetă sugerează că aceste tranzacții financiare ilegale s-ar fi desfășurat pe o perioadă mai lungă de timp, inculpatul fiind suspectat de implicare într-o rețea mai amplă.
Prin urmare, arestarea în flagrant a fost doar o etapă într-o investigație complexă, având drept scop dezvăluirea întregii rețele criminale și tragerea la răspundere a tuturor celor implicați. Acțiunile ulterioare ale anchetatorilor se vor concentra pe analiza documentelor și a bunurilor confiscate în timpul percheziției, dar și pe audierea unor martori care ar putea furniza informații relevante în acest caz.
Recoltarea de probe continue, în completarea flagrantului, va permite o documentare completă a activității infracționale și o judecată justă. .
Procuratura Anticorupție a anunțat finalizarea unei anchete care a culminat cu confiscarea a 5,2 milioane de lei, sumă echivalentă cu aproximativ 254.000 de euro. Acești bani, considerați corp delict într-un dosar penal complex, au fost transferați către Serviciul Fiscal de Stat pentru custodie, până la pronunțarea unei sentinței definitive.
Dosarul, în care inculpatul neagă vehement acuzațiile, a fost înaintat Judecătoriei Chișinău, sediul Buiucani, pentru examinare în fond. Pedeapsa prevăzută de lege pentru infracțiunea de care este acuzat este extrem de severă, variind de la o amendă substanțială până la o pedeapsă privativă de libertate de șase ani. Contextul acestei anchete este strâns legat de activitățile controversate ale Blocului electoral "Victorie", o entitate politică formată din patru partide: "Șansă", "Renaștere", "Forța de Alternativă și de Salvare a Moldovei" și "Victorie".
Toate aceste formațiuni sunt, potrivit informațiilor procurorilor, controlate de oligarhul fugar Ilan Șor, un personaj descris de aceștia ca fiind "principalul instrument al Kremlinului în destabilizarea Republicii Moldova". Șor se ascunde de justiția moldoveană în Rusia, la Moscova, de unde continuă să-și exercite influența politică. Este important de menționat că Ilan Șor a fost condamnat în aprilie 2023, la 15 ani de închisoare pentru fraudă bancară, o sentință pe care acesta o contestă cu vehemență.
Evadarea sa din Republica Moldova a avut loc în 2019, concomitent cu plecarea de la guvernare a Partidului Democrat din Moldova (PDM), formațiunea politică asociată cu un alt oligarh fugar, Vladimir Plahotniuc. Situația evidențiază complexitatea luptei împotriva corupției în Republica Moldova și implicarea unor actori politici puternici în scheme financiare ilegale.
Confiscarea sumei de 5,2 milioane de lei reprezintă un pas important în demersul autorităților de a combate aceste practici și de a aduce la răspundere pe cei responsabili. .