„Termostatul” Pământului, mai eficient decât se credea: O sursă neobservată de CO2 accelerează încălzirea globală

Sursa imagine:
Text rephrazar CO2 de origine antropică.
VREMEA
CURS VALUTAR
Alte Stiri
O echipă de cercetători, condusă de Benjamin Black, a făcut o descoperire crucială în înțelegerea modului în care clima Pământului a fost perturbată în trecut, dar și a modului în care s-a redresat. Această descoperire, publicată în revista Nature Geoscience, aruncă o lumină nouă asupra rolului erupțiilor vulcanice masive în extincțiile în masă care au marcat istoria planetei noastre. Cercetarea se concentrează pe așa-numitele "provincii eruptive de mare amploare" (LIP), regiuni vaste formate prin erupții vulcanice intense și rapide de magmă.
Aceste erupții au eliberat cantități enorme de gaze cu efect de seră, în special CO2 și metan, în atmosferă. Aceste emisii au dus la încălzirea globală și acidificarea oceanelor, având un impact devastator asupra vieții pe Pământ. Se știe că LIP-urile sunt asociate cu patru din cele cinci extincții în masă majore de după apariția vieții complexe pe Pământ.
Cea mai cunoscută dintre acestea este extincția în masă din Permian, care a avut loc acum 252 de milioane de ani. Erupțiile vulcanice din "Siberian Traps", una dintre aceste LIP-uri, au dus la o catastrofă globală, ștergând peste 90% din speciile marine și 70% din speciile terestre.
"Credem că am găsit o piesă esenţială a puzzle-ului privind modul în care clima Pământului a fost perturbată şi, poate la fel de important, privind modul în care aceasta s-a redresat", a declarat Benjamin Black în comunicatul de presă care însoțește publicarea studiului. După erupțiile vulcanice, efectele de seră, concentrația ridicată de CO2 și perturbarea ciclului carbonului au persistat timp de aproximativ cinci milioane de ani, adică aproximativ trei milioane de ani după încheierea perioadei de activitate vulcanică.
Această redresare climatică mai lentă decât se preconiza pe baza modelelor climatice și bio-geo-chimice îi intrigă de multă vreme pe oamenii de ştiinţă. Descoperirea făcută de echipa lui Black oferă o perspectivă nouă asupra modului în care planeta noastră a reacționat la evenimentele catastrofale din trecut și ne poate ajuta să înțelegem mai bine consecințele schimbărilor climatice cu care ne confruntăm în prezent.
.
O echipă de cercetători a realizat un studiu complex care a analizat cu atenție mostre de lavă, a dezvoltat modele computerizate pentru a simula procesul de topire în interiorul Pământului și a comparat rezultatele cu arhivele climatice conservate în rocile sedimentare. Analizând datele, cercetătorii au ajuns la o concluzie surprinzătoare: faza de activitate vulcanică de suprafață nu a fost singura care a eliberat CO2 în atmosferă. Chiar și după ce erupțiile vulcanice s-au oprit, magma a continuat să se formeze în adâncul scoarței și mantalei terestre, eliberând în continuare CO2 și provocând o încălzire prelungită a climei.
Această descoperire sugerează că există o sursă "ascunsă" de dioxid de carbon, care a contribuit la modificarea climei planetare. "Dacă ipoteza acestei surse 'ascunse' de dioxid de carbon va fi confirmată, ar putea însemna că 'termostatul' Pământului funcționează mai bine decât credeau oamenii de ştiinţă", susțin autorii studiului. Această concluzie ar putea schimba înțelegerea noastră despre mecanismele de reglare a climei terestre. Cu toate acestea, este important de menționat că acest tip de vulcanism "cu siguranță nu poate explica schimbările climatice actuale", a precizat Benjamin Black, coordonatorul studiului.
El subliniază că fenomenul "rar și excepțional de mare, capabil să mobilizeze suficientă magmă pentru a acoperi partea continentală a Statelor Unite sau Europa cu un strat de lavă cu grosimea de o jumătate de kilometru", s-a produs ultima dată pe Pământ în urmă cu 16 milioane de ani. În prezent, carbonul eliberat în atmosferă de toți vulcanii de pe Terra la un loc reprezintă "mai puțin de 1%" din emisiile de CO2 legate de activităţile umane, a explicat vulcanologul american. Această constatare confirmă importanța impactului antropic asupra climei planetare. "Studiul nostru sugerează că sistemele de control ale climei Pământului continuă să funcționeze chiar și în condiții extreme", a mai spus Benjamin Black.
Această descoperire îi oferă "speranța că procesele geologice vor fi capabile să elimine treptat CO2-ul de origine antropică din atmosferă, chiar dacă va fi nevoie de sute de mii până la milioane de ani". Cercetătorii subliniază că, în ciuda impactului semnificativ al activităților umane asupra climei, există mecanisme naturale care pot contribui la reglarea temperaturii globale, dar aceste procese sunt lente și necesită perioade lungi de timp. .