Șeful spionajului ucrainean: Avionul azer, doborât în spațiul aerian rus?

Sursa imagine:
Șeful spionajului ucrainean, Kirilo Budanov, susține că avionul azer care s-a prăbușit în Kazahstan pe 25 decembrie, cu 67 de persoane la bord (38 decese), a fost doborât de un sistem rusesc Panțîr C1 deasupra teritoriului Rusiei. Imagini arată găuri în fuzelaj, sugerând impactul cu proiectile. Surse guvernamentale din Azerbaidjan confirmă că o rachetă rusească sol-aer a cauzat prăbușirea, evenimentul având loc în timpul unor activități aeriene cu drone deasupra Groznîi. Ramzan Kadîrov a confirmat atacul cu drone asupra Groznîi, fără victime. Avionul, un Embraer 190, a încercat aterizări multiple înainte de prăbușire lângă pistă. Sistemul său GPS a fost afectat deasupra mării.
VREMEA
CURS VALUTAR
Alte Stiri
Joi, 25 decembrie, la ora 7:55, un avion Embraer 190 decola din Baku, capitala Azerbaidjanului, cu destinația Aktau. Zborul, monitorizat de Flightradar24, s-a încheiat tragic la ora 10:28, când aeronava s-a prăbușit în apropiere de pista de aterizare, după mai multe tentative nereușite de a atinge solul.
Tragedia a fost confirmată de surse guvernamentale din Azerbaidjan pentru Euronews. Investigațiile ulterioare au relevat o cauză șocantă: implicarea unei rachete sol-aer rusești.
Conform informațiilor obținute, incidentul a avut loc în contextul unor activități aeriene cu drone deasupra orașului Groznîi. Se pare că o rachetă, lansată în timpul acestor operațiuni, a explodat în proximitatea avionului Embraer 190, schijele rezultate provocând pagube semnificative aeronavei și afectând grav pasagerii și echipajul.
Impactul devastator al exploziei a fost atribuit faptului că racheta a detonat în imediata apropiere a avionului, în timpul zborului. Interesant este că Ramzan Kadîrov, șeful Consiliului de Securitate al Republicii Cecenia, a confirmat într-un comunicat publicat miercuri dimineața un atac cu drone asupra orașului Groznîi, subliniind însă absența victimelor sau a unor pagube materiale.
Se presupune că perturbarea sistemului GPS al avionului, survenită atunci când acesta a survolat zona maritimă, ar fi putut contribui la dificultățile de aterizare și la finalul tragic al zborului. Cu toate acestea, legătura directă între această perturbare și prăbușire rămâne subiect de investigație, în lumina concluziilor preliminare privind implicarea rachetei rusești.
Incidentul a ridicat semne de întrebare cu privire la securitatea spațiului aerian și la circumstanțele exacte care au condus la această tragedie aviatică. .