Înainte de renumărarea voturilor din diaspora, președintele CCR justifică respingerea sesizării lui Cristian Terheș privind anularea primului tur al alegerilor prezidențiale

Sursa imagine:
Curtea Constituțională a României (CCR) a respins contestația lui Cristian Terheș privind fraudarea votului la primul tur al alegerilor prezidențiale. Decizia, luată în unanimitate, confirmă rezultatul alegerilor, președintele CCR, Marian Enache, anunțând desfășurarea turului doi pe 8 decembrie 2024, între Călin Georgescu și Elena Valerica Lasconi. CCR a luat în considerare renumărarea parțială a voturilor, dispusă anterior, ignoran însă renumărarea voturilor din diaspora (peste 600.000), nefiind acestea contestate. Deși BEC a comunicat o renumărare parțială, incluzând doar 161 din 951 secții din străinătate, CCR a decis să nu aștepte finalizarea completă a procesului.
VREMEA
CURS VALUTAR
Alte Stiri
Președintele Curții Constituționale, domnul Enache, a anunțat oficial data celui de-al doilea tur al alegerilor: duminică, 8 decembrie 2024. La acest scrutin vor concura domnul Călin Georgescu și doamna Elena Valerica Lasconi.
Decizia Curții a fost luată în urma unei analize atente a situației, ținând cont de contestațiile înregistrate și de termenele impuse de procesul electoral. Un aspect crucial care a influențat această decizie a fost lipsa contestațiilor referitoare la voturile provenite din diaspora. Curtea Constituțională a decis să nu mai aștepte finalizarea renumărării voturilor din diaspora, un număr impresionant, de peste 600.000, deoarece, așa cum a subliniat președintele Enache: „Voturile din diaspora nu au fost contestate și Curtea a constatat că nu se impune renumărarea acestora”.
Această decizie a venit după ce, săptămâna precedentă, în urma contestației depuse de domnul Terheș, CCR a solicitat Biroului Electoral Central (BEC) renumărarea tuturor voturilor. BEC a comunicat un termen limită pentru finalizarea acestei operațiuni: duminică, 1 decembrie, ora 22:00.
Însă, Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a intervenit, informând că adunarea tuturor voturilor din diaspora în țară până la această dată era imposibilă. Această situație complexă a dus la o raportare parțială din partea BEC către CCR, comunicată luni, în jurul orei 16:00. Raportul a evidențiat o renumărare incompletă, lipsind voturile din diaspora (aproximativ 600.000) și din patru secții de votare din județul Dolj.
BEC a specificat că, din cele 951 de secții de votare din străinătate, doar 161 au fost finalizate. Această situație, marcată de presiunea timpului și de dificultățile logistice legate de aducerea voturilor din diaspora, a determinat decizia Curții Constituționale de a stabili data celui de-al doilea tur fără a aștepta finalizarea renumărării complete. .